Het regelen van een camperverzekering

Het regelen van een camperverzekering

Er gaat niet veel boven een vakantie met de camper. Het is de absolute vrijheid die je geniet met een camper. Een camper is veelzijdig en vaak veel waard. Bovendien neem je vaak waardevolle spullen mee of zitten die zelfs vast in de camper. Daar moet verzekeringstechnisch ook rekening gehouden worden met het inventaris van de camper. Daarnaast zijn er meer zaken die de camperverzekering anders maken vergeleken met het verzekeren van de auto.

De verzekering voor de camper heeft een verplicht karakter

Wat niet anders is, is het verplichte karakter. Net als voor de auto geldt dat als je de openbare weg op gaat een verzekering verplicht is. Daar is geen ontkomen aan. Doe je dat niet dan riskeer je fikse boetes. Daarnaast moet je er niet aan denken wat er kan gebeuren als je in een onverzekerde camper een ongeluk krijgt. Ook financieel kan dit verstrekkende gevolgen voor je hebben. Niet doen dus. Wil jij een camperverzekering afsluiten, dan heb je in eerste instantie drie opties. De meest beperkte verzekering, ook voor de camper is de WA verzekering. De dekking is gering. Je bent dan alleen verzekerd tegen de schade die je aanricht bij anderen als gevolg van een aanrijding. Met een WA verzekering nemen de meeste eigenaren van een camper echter geen genoegen. Daarvoor is de camper ze veel te dierbaar. Die kiezen dan ook tenminste voor de WA beperkt casco verzekering.

De dekking voor de camperverzekering kan per aanbieder verschillen

Het is goed te weten dat de dekking per verzekeraar kan verschillen. Wat bij de ene wel, hoeft bij een andere verzekeraar niet verzekerd te zijn. In elk geval is zeker dat de WA beperkt casco camperverzekering een stuk uitgebreider is dan de WA verzekering. En dus betaal je voor deze camperverzekering ook meer. In algemene zin kun je er van uit gaan dat bij een beperkt casco verzekering in elk geval zeker de schade die jij aanbrengt bij anderen nu ook vergoed wordt. Vaak zit ook hulpverlening onderweg bij in het pakket, net als je verzekerd bent voor de schade als gevolg van brand, storm, hagel, kortsluiting en een botsing met dieren. Want je kunt onderweg ergens in Europa zomaar stuiten op overstekend wild. Ook diefstal of een poging tot diefstal is vaak meeverzekerd. Dat geldt eveneens voor schade aan de ruiten. Je ziet het, deze camperverzekering is al een stuk uitgebreider dan de kale WA verzekering.

De meeste eigenaren van campers kiezen een uitgebreide verzekering

De meeste eigenaren van campers nemen geen risico en gaan voor de camperverzekering WA volledig casco. Nu is zowel de schade die jij veroorzaakt bij anderen als de eigen schade verzekerd. Er is voorts dekking voor zaken als brand, storm, hagel, kortsluiting en een botsing met dieren, net als pechhulp. De schade als gevolg van diefstal of een poging tot diefstal is verzekerd, net als dat er dekking is als de camper slachtoffer wordt van joyriding. Dat geldt ook voor ruitschade. Vandalisme wordt nu ook gedekt, zoals de meeste verzekeraars een vervangende camper aanbieden als je pech onderweg krijgt en blijkt dat de camper echt niet verder wil. Kun jij je reis in tegenstelling tot de camper dus gewoon vervolgen. Voor de schade die je toebrengt aan anderen geldt nog dat dit ook vergoed wordt door de verzekering als sprake is van jouw schuld. De schuldvraag speelt dus geen rol.

Let liever op de prijs, kwaliteitsverhouding als je verzekeringen gaat vergelijken

Dat de verschillende dekkingen per verzekeraar kunnen verschillen, maakt dat een camperverzekering vergelijken iets is dat je grondig doet. Alleen kijken naar de prijs is dat dus niet. Bij de keuze voor een camperverzekering zou het moeten gaan om het totaalplaatje. Om de prijs- kwaliteitsverhouding. Daarbij mogen verder beslist de aanvullende verzekeringen niet vergeten worden. Want die zijn voor een camper op bepaalde vlakken wellicht belangrijker dan voor de auto. 

Keuze uit verschillende aanvullende verzekeringen

Aanvullende verzekeringen zijn er voldoende als je je camperverzekering af gaat sluiten. Je kunt een aanvullende verzekering kiezen die extra zekerheid biedt voor inzittenden. Zowel persoonlijk letsel als materiƫle schade wordt dan vergoed bij een ongeval. Aan de vergoeding is vaak een maximum bedrag gekoppeld. De kosten kunnen aangewend worden als sprake is van kosten die gemaakt worden voor medische behandeling, als sprake is van inkomstenderving of als bepaalde zaken in huis aangepast moeten worden als sprake is van invaliditeit. Met materiƫle schade wordt vaak gedoeld op schade aan de bagage en de kleding. Heb je recent een camper aangeschaft? Vergeet het dan niet.. Je camper verzekeren!

Overweeg zeker ook een verzekering voor inzittenden

De meeste mensen die een camperverzekering afsluiten kiezen daarbij voor een rechtsbijstandverzekering. Dan ben je dus verzekerd van professionele juridische bijstand mocht dit noodzakelijk worden. Belangrijk voor de camper is ook het inventaris. Vaak kun je al voor een paar centen zaken als het beddengoed, meubels en persoonlijke eigendommen mee verzekeren. Bij een dergelijke verzekeringen zijn vaak ook twee fietsen meeverzekerd, opnieuw tot een bepaalde maximale waarde. Vaak kunnen ook laptops en beeld, en geluidsapparatuur verzekerd worden. Dan wordt vaak gerekend met een bepaald percentage van de nieuwwaarde. Kwestie van even de polisbladen goed doornemen.

De hoogte van de premie

De hoogte van de premie? Die wordt onder meer berekend op basis van het type camper die je hebt en het aantal schadevrije jaren. Hoe langer je al schadevrij rijdt, hoe lager de verzekeringspremie is. Ook speelt de leeftijd een rol. Het is een gegeven dat beginnende chauffeurs en mensen op gevorderde leeftijd meer premie betalen.

Overstappen kan tot 31 december, 00.00 uur

Hoewel de meeste camper eigenaren honkvast blijven, bestaat de mogelijkheid om de camperverzekering volgend jaar bij een andere verzekeraar onder te brengen. Dit kan tot 31 december 00.00 uur. In de decembermaand worden door miljoenen mensen de verzekeringen vergeleken en wordt overgestapt. Veelal doen mensen dat op basis van alleen de prijs. Dat is echter niet verstandig. Kies die verzekeraar die jou de beste prijs, kwaliteitsverhouding kan bieden. Of blijf bij de eigen verzekeraar als dat goed bevalt. Gun ze dan die euro meer.

admin

Reacties zijn gesloten.