Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs

Je hebt een auto gekocht maar je hebt op dit moment geen rijbewijs. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je rijbewijs nog niet hebt gehaald en nog aan het lessen bent. Het kan ook zo zijn dat je rijbewijs is ingenomen vanwege een verkeersovertreding of dat je een tijdelijke rijontzegging hebt gekregen. Kan je de auto verzekeren zonder rijbewijs?

Verzekeringsplicht

In Nederland geldt een verzekeringsplicht voor auto’s. Dit betekent dat volgens de wet iedere auto een dekkende verzekering moet hebben. Als je rijdt met een auto die niet verzekerd is kun je een boete krijgen van de RDW. Dat is de Rijksdienst voor Wegverkeer. De RDW controleert streng op deze verzekeringsplicht. Als je auto niet minimaal WA-verzekerd is krijg je een boete van 400 euro. Deze boete kan de RDW drie keer per jaar geven en het totaalbedrag kan dus oplopen tot 1200 euro per jaar.
Niet alleen de RDW kan je een boete geven voor onverzekerd rijden. Ook de politie kan een boete uitschrijven van 550 euro. Er is natuurlijk geen maximaal aantal keren dat de politie jou staande mag houden of deze boete mag uitschrijven.

Een autoverzekering afsluiten zonder dat je je rijbewijs hebt gehaald

Een autoverzekering afsluiten als je je rijbewijs nog niet hebt gehaald is niet mogelijk. Jij mag dan namelijk niet achter het stuur. Het is vaak ook één van de eerste vragen die aan je worden gesteld tijdens de aanmelding voor een autoverzekering.
Ook als iemand anders in jouw auto zou gaan rijden die wel in het bezit is van een geldig rijbewijs, gaan verzekeraars liever niet met je in zee. Jij bent namelijk hoofdverantwoordelijke en de bestuurder ervaart juridisch gezien geen gevolgen van eventuele schade.

Een autoverzekering afsluiten met tijdelijke rijontzegging of een ingevorderd rijbewijs

Er zijn ook situaties waarbij je wel een rijbewijs hebt gehaald maar dit tijdelijk niet mag gebruiken. Bijvoorbeeld als je rijbewijs is ingevorderd of als je een tijdelijke rijontzegging hebt. Er zijn een klein aantal verzekeraars die je dan een optie kunnen bieden om je auto alsnog te verzekeren. De premie is dan vaak erg hoog en er gelden strengere voorwaarden dan bij een normale autoverzekering.

Je kan in dit geval iemand anders, bijvoorbeeld je partner, opgeven als regelmatige bestuurder. Het is voor een verzekeraar namelijk erg belangrijk wie de auto bestuurt.

Je rijbewijs is verlopen of kwijt

Een rijbewijs moet altijd geldig zijn. Als je rijbewijs is verlopen of je bent je rijbewijs kwijt mag je niet meer rijden. Je krijgt dan bij aanhouding een boete van de politie. Het bedrag van deze boete is 95 euro. Ook heeft je verzekering dan geen geldige dekking.

admin

Reacties zijn gesloten.